Muzeum Zamek Opalińskich w Sierakowie
Powiatowa Instytucja Kultury
logo Powiat Międzychodzki

Chrzest966

Warsztaty kulinarne

 

11 czerwca 2016 r. w Zespole Szkół w Sierakowie w pracowni Gastronomicznej odbyły się Warsztaty kulinarne – „We wczesnośredniowiecznej kuchni” Były to aktywne zajęcia związane z wczesnośredniowieczną kuchnią prowadzone przez archeologów Hannę i Pawła Lis. W trakcie zajęci uczestnicy poznali od strony praktycznej tajemnice słowiańskiej kuchni czyli jakie stosowano produkty, jak je przyrządzano i przyprawiano. Hasłem przewodnim warsztatów była uczta chrzcielna Mieszka I - czyli to co mogło wówczas gościć na stole władcy Polan - co było stare a co nowe. Uczestnicy w sposób aktywny i przez własne poznanie przygotowywali pod okiem prowadzących menu, a następnie wspólnie przyrządzili wybrane potrawy stosując odpowiednie produkty i metody ich obróbki. W Zajęciach wzięli udział mieszkańcy Sierakowa w różnym wieku w tym wielu słuchaczy Uniwersytetu Trzeciego Wieku.


Warsztaty sfinansowane zostały ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach programu 966 – Chrzest Polski.

 

Współpraca


Grupa Historyczna Wielewit


Powiat Międzychodzki


Narodowe Centrum Kultury


Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego.